Tuwallonie
Image default
Recreation / Autos

Wat is het verschil tussen een schadeauto en een autowrak

Een vraag die we vaak tegenkomen…wat is een schadeauto en wat is een autowrak?

Vaak is het niet helemaal duidelijk wat nu precies het verschil is tussen een schadeauto en een autowrak. Daarom leggen wij het hieronder uit.

 

Een wrak of autowrak is een auto met veel schade. Meestal kun je de auto moeilijk verkopen omdat hij niet meer kan rijden. Wanneer een voertuig bij een ongeval betrokken is geraakt dan kan het schadebedrag flink oplopen waardoor de auto total loss is.

 

Een schadeauto kan een auto zijn die getroffen is door hagelschade, maar ook wanneer er krassen aanwezig zijn, deuken, of andere beschadigingen. De wagen is dus beschadigd en dat wordt doorgaans een schadeauto genoemd.

Wat is het verschil tussen een schadeauto en een autowrak

Schadeherstel is erg kostbaar

Veel mensen kiezen er niet voor om schades te laten herstellen. Dit is erg kostbaar. Zelfs wanneer de auto een nieuwe bumper nodig heeft kan dit al veel geld kosten. Een nieuwe bumper kost snel 700 euro en dan gaan we er vanuit dat hier geen park distance control (PDC) oftewel parkeersensoren in zijn verwerkt. De oude kapotte bumper moet verwijderd worden, en de nieuwe bumper moet nog eerst in de juiste kleur worden gespoten voordat deze gemonteerd kan worden. De totale kosten voor een nieuwe bumper kunnen dus wel eens een 1200 euro gaan kosten. U kunt dus wel nagaan dat deuken en krassen ook veel geld kosten. Uitdeuken, plamuren, schuren, en spuiten is een arbeidsintensief proces wat het kostbaar maakt.

 

Motorschade ook vaak heel duur

Een kapotte motor zorgt ervoor dat de wagen niet meer kan rijden. Een wagen die niet meer kan rijden mag een autowrak genoemd worden. Een kapotte motor is extra vervelend want je geraakt niet gemakkelijk bij garagist. De auto zal dus gesleept moeten worden. Een kapotte motor laten repareren is vaak erg duur. De motor moet meestal opengehaald worden om te zien wat er precies stuk is.

 

Kapotte distributieriem

Een kapotte distributieriem is een bekend veroorzaker van een kapotte motor / motorschade. De kleppen vallen stil wanneer de riem breekt waardoor de zuigers de kleppen kapot stoten. De schade die hierdoor ontstaat kost vaak tussen de 1500 en 2500 euro om te laten herstellen.

 

Autowrak verkopen

Veel mensen kiezen ervoor om een autowrak of schadeauto te verkopen omdat de investering te hoog is. In de meeste gevallen is het goedkoper om de auto met schade te verkopen en dit bij een andere bij te leggen. Autobedrijven die dit soort wagens opkopen kunnen tegen lagere kosten de schades herstellen en de auto’s voor goede prijzen doorverkopen. Als particulier lukt dat niet. Daarom kun je altijd het best kiezen voor een autoveiling om een schadeauto of autowrak te verkopen. Deze geven altijd het meeste geld ervoor terug.