Tuwallonie
Image default
Mode en Kleding

Het belang van goede verlichting in huis

Ga een kamer binnen die afgewerkt is met vriendelijk, uitnodigend licht en je voelt je meteen op je gemak. Betreed diezelfde kamer met onvoldoende of te harde verlichting, en je stemming slaat helemaal om. Maar waarom is dit zo?

Verlichting heeft biologische en fysische effecten die de gezondheid en het welzijn van de mens kunnen beïnvloeden. Biologisch gezien kan een goed verlichtingsontwerp helpen je circadiaans ritme te stabiliseren, je algemene stemming te verbeteren en bij te dragen tot een betere nachtrust. Psychologisch kan goed licht helpen depressie te verminderen en zelfs cognitieve prestaties zoals reactietijd verhogen.

Eenvoudig gezegd heeft verlichting een drastische invloed op ons humeur en mag niet genegeerd worden. Het is veel belangrijker dan je zou denken.

Hoe beïnvloedt dit de inrichting van je ruimte?
Bij het ontwerpen van je ruimte moet vanaf het begin aandacht besteed worden aan verlichting. Als je samenwerkt met een lichtontwerper en hem betrekt bij gesprekken met je architect, elektricien en andere vakmensen die aan het project werken, weet je zeker dat iedereen op dezelfde lijn zit. Een gezamenlijk ontwerpproces zorgt voor een soepel lopend project met een grotere kans op een verbluffend eindresultaat.

Illusie van ruimte met verlichtingsontwerpen
Zonder voldoende verlichting zal de ruimte van een kamer klein en benauwd aanvoelen. Door het licht effectief in een ruimte te verdelen, ontstaat een helderder en indrukwekkender ruimte. Dit komt vooral door het wegwerken van schaduwen en donkere/scherpe verlichting.

Een ruimtelijker ruimte wordt bereikt door professionele lichtontwerpers die een techniek gebruiken die ‘gelaagde verlichting’ heet. Hierbij worden meerdere lichtbronnen gebruikt om het gewenste effect en de gewenste sfeer te scheppen. Omgevings-, taak- en accentverlichting vormen samen deze ‘gelaagde verlichting’ techniek en dienen alle een verschillend doel.

Ben jij op zoek naar fraaie design verlichting? Kijk dan eens naar Leitmotiv lampen.