Tuwallonie
Image default
Woningen

Interessante feiten over de Atoomtoren

Het Atomium is een symbool van België, dus bijna onbekend. Maar wist u ook dat dit onwaarschijnlijke kunstwerk dat is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel verschillende geheimen heeft? lezen…

Het vertegenwoordigt geen ijzeratomen …

Er wordt vaak geschreven dat een atoomatoom vanwege zijn naam een ​​ijzeratoom vertegenwoordigt. Oké … niet precies! Het vertegenwoordigt de “steek” (deel) van ijzerkristallen, dat is ongeveer 165 miljard keer …

Een bal is weg …

De ijzerkristalhechting heeft 9 bollen die de negen provincies van België destijds weerspiegelden, net als het motto van het land: “Concorde maakt macht”. Sinds Brabant in 1995 is gesplitst, zijn er echter tien provincies in België.

Het moet na 6 maanden worden verwijderd

Dit is geen plan om dit kunstwerk levend te houden. Op de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 was het inderdaad een onbetwiste ster die vernietigd zou moeten worden. Maar het succes van de Atomic Tower is nooit mislukt en de vernietiging ervan is altijd vertraagd en uiteindelijk aangepast.

gewicht

U twijfelt er niet aan … de 9 bollen wegen elk 250 ton, voor een totaal van 2400 ton! Het gebouw is ook 102 meter hoog.

De snelste lift van dat moment

Er is een unieke lift in de centrale “slang” die 22 personen in 23 seconden naar boven kan brengen. Vijf meter per seconde: het record op dat moment!

De langste roltrap van Europa

De hellende “slang” sluit enkele van de langste roltrappen in Europa, met een lengte van 35 meter, en blijft technische prestaties behouden.

 grote Prijs

De Grand Prix van Brussel die F1 en F2 herenigde, stelde bestuurders in staat om het monument tussen 1960 en 1962 te passeren.

Het meest ‘rare’ monument van Europa?

Dit is hoe CNN de atoomtoren noemde in een rapport uit 2013.

 Vaarwel aluminium!

Eind jaren negentig verkeerde Atomium in een zeer slechte staat door een ernstig gebrek aan onderhoud. Daarom is besloten het monument volledig te restaureren. De reparatiewerkzaamheden gingen door van 2004 tot 2006 en de roestvrijstalen balk verving het gepolijste aluminium van de bol, wat absoluut duurzamer is.

De lamp is niet bereikbaar

Van de 9 lampen zijn er slechts 6 open voor het publiek. Ze hebben een restaurant en een bar en er kunnen tentoonstellingen worden gehouden.

https://be.propenda.com/keyword/aankoop.html