Tuwallonie
Image default
Woning en Tuin

Dit verwachten experts van de huizenmarkt in 2022

Het jaar 2021 was een bizar jaar. Een jaar waarin het Covid-19 virus ons nog steeds in de griep hield. Een jaar waarin we met een ongekende inflatie te maken hebben gehad. Een jaar waarin we plots met hele hoge gasprijzen te maken kregen. En een jaar waarin de huizenmarkt echt ontploft is. In sommige maanden steeg de gemiddelde verkoopprijs van huizen met 20%. Dat is echt ongekend, is ongeëvenaard en is ook ongezond.

Waarom dit ongezond is? Omdat door deze ongekende groei veel mensen géén huis meer kunnen kopen. De mensen die wel een huis kunnen kopen, moeten bizar veel geld overbieden. Deze mensen hebben een huis kunnen kopen, maar lopen wel een behoorlijk risico. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de markt instort en men niks anders kan dan hun huis te verkopen? Dan komen deze mensen met een gigantische restschuld te zitten. Maar, is dit te verwachten? Is het te verwachten dat de huizenmarkt in 2022 in gaat storten? Of ligt het in de lijn der verwachting dat de prijzen blijven stijgen?

Experts verwachten een plateau

De meeste experts verwachten in 2022 een plateau. Dit betekent dat de huizenprijzen niet meer al te veel stijgen, maar ook niet significant dalen. De prijzen blijven ongeveer op hetzelfde niveau, waardoor er onder aan de streep weinig veranderd. Dit is ook iets waar vastgoedinvesteerders, zoals Damborg.nl, op in lijken te spelen. Deze vastgoedinvesteerders blijven immers allerlei beleggingspanden opkopen. Dit doen zij overigens niet alleen voor eigen belang, maar ook om iets te doen aan het woningtekort in ons land. Uiteraard is dit allemaal koffiedik kijken. Mocht de ECB plots iets aan de rentestand veranderen, kan dit wel van invloed zijn op de huizenmarkt. Uiteraard moet men ondertussen ook nog rekening houden met het Covid-19 virus. Als er blijvend nieuwe mutaties van dit virus op blijven duiken, kan dit van grote invloed zijn op ons gehele monetaire stelsel. Inclusief op de huizenmarkt. Vooralsnog is het advies om de huizenmarkt goed in de gaten te houden. Mocht je op dit moment je huis willen verkopen, is het hoe dan ook een prima moment.