Tuwallonie
Image default
Recreation / Autos

Nepnieuws

Nepnieuws is tegenwoordig niet meer weg te denken. Dit is misleidende informatie wat in de vorm van een nieuwsbericht wordt verspreid. Dit gebeurt vaak om geld te verdienen of om de meningen van het publiek proberen te beïnvloeden.

De verspreiding van nepnieuws gaat steeds sneller sinds de opkomst van sociale media. Dit heeft er namelijk voor gezorgd dat iedereen content kan plaatsen op het internet. De grenzen tussen nieuws en nepnieuws lijken daarom steeds meer te vervagen.

Het is niet altijd makkelijk om kritisch te kijken naar informatie, dus vaak als we een bericht zijn hebben we daar onbewust al een oordeel over klaar staan. Door het onbewuste oordelen, trappen we dus sneller in berichten die nep zijn die onze mening bevestigt. Als veel mensen een bericht delen of leuk vinden wordt er ook geneigd het bericht sneller te geloven.

De makers en verspreiders van nepnieuws spelen hier dan ook slim op in. Bestaande meningen over bijvoorbeeld showbizz nieuws of royalty nieuws worden bevestigd en er worden nepaccounts ingezet om de berichten extra aandacht te geven, zodat deze populairder lijken.

Nepnieuws kan natuurlijk onrust veroorzaken in de maatschappij. Er kunnen mensen tegen elkaar op gezet worden met behulp van neppe nieuwsberichten. De onderwerpen zijn vaak ook extreem en spelen hierdoor sterk in op emoties. Zo ontstaat er een publieke mening over bepaalde onderwerpen en kunnen bepaalde mensen in de maatschappij anders aangekeken worden.

Om nepnieuws te herkennen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Als eerste kun je kijken naar de afzender van het bericht. Doe onderzoek naar de schrijver van het artikel of nieuwsbericht en kijk of deze persoon wel echt bestaat. Dan kun je kijken naar de rede waarom de persoon het artikel heeft geschreven en voor wie. Hierna kun je kijken naar hoe het artikel geschreven is. Wordt er ingespeeld op emotie en worden er zaken weg gelaten? Kijk daarna of het artikel te verifiëren is. Dit kun je doen door onderzoek te doen naar de informatie die in het nieuwsbericht wordt gegeven. Kijk vooral ook op erkende nieuwssites als nu.nl of het AD of deze nieuwsberichten hier ook op gepubliceerd zijn.

https://www.showbizz24.be/