Tuwallonie
Image default
Recreation / Autos

Soorten daken

Daken zijn ervoor om je droog te houden en je te beschermen tegen de kou of juist tegen de warmte. Nou is er niet 1 soort dak wat perfect is, want wat een dak perfect maakt voor iemand ligt aan de persoonlijke voorkeur. Er zijn daarom ook verschillende soorten daken om deze behoeftes te kunnen vervullen. Sommige dakbedekkingstechnieken worden al eeuwen lang gebruikt en uitgevoerd.

De meest voorkomende dakbedekking zijn dakpannen. Dakpannen worden vaak gebakken van een soort klei, dit is makkelijk te doen in grote aantallen. Dit is positief want hoe sneller je kan produceren hoe lager de kosten per dakpan ligt. Het materiaal van de dakpannen is ook relatief goedkoop en ze gaan onwijs lang mee. Hierom worden dakpannen het meest gebruikt, het werkt efficiënt. Je hebt ook aluminium dakpanplaten. Dit zijn platen waar het lijkt alsof er dakpannen op je dak liggen maar het zijn eigenlijk gewoon grote platen aluminium die hetzelfde effect hebben als een dakpannen dak. Deze vorm van dak bedekken word ook regelmatig gebruikt omdat aluminium nog langer mee gaat en het sneller kan worden bevestigd. Bitumen dakbedekking werd vroeger veel gebruikt, vooral op platte daken. Dit had dezelfde reden als met dakpannen, het was een duurzame en goedkope manier om je dak te bedekken.

Je kan je dak ook bedekken met riet. Dit is al een hele oude techniek, hierdoor word het rietdekken ook als een echt vak gezien. Rietdekkersbedrijven zijn vaak familiebedrijven die heel passievol te werk gaan. De rietdekkers doen er zo veel mogelijk aan om het dak er zo goed mogelijk voor jou uit te laten zien, dit doen ze door met je mee te denken en te peilen wat je behoeftes zijn. Rieten daken zijn over het algemeen wel wat duurder dan de andere dakbedekkingssoorten. Hiervoor krijg je wel een dak dat enorm veel karakter uitstraalt en lang mee gaat.

http://www.rietwerk.nl/